Vuosikatsaus: Onnistuimme vuonna 2024 vastaamaan toimintaympäristön haasteisiin ja edistämään merkittäviä investointeja
Vuoden 2024 aikana sähkömarkkinoiden volatiliteetti eli sähkön hintavaihtelu lisääntyi vaatien entistä vahvempaa sähkön tuotannon, kulutuksen ja siirtokapasiteetin tarpeen ennustamista ja joustoa. Sähkön hintaan Suomessa vaikuttivat kysynnän osalta teollisuuden käyntiaste ja lämmitystarve sekä tarjonnan osalta esimerkiksi vesitilanne, tuulivoiman saanti sekä voimalaitosten käytettävyys. Vuosi oli myös alkuvuoden kireitä pakkasia lukuun ottamatta tavanomaista lämpimämpi, joka haastoi entisestään energiantuotannon jousto- ja tuottokykyä.
“Haastavasta markkinatilanteesta ja kasvavista investointitarpeista huolimatta taloudellinen suorituskykymme pysyi hyvällä tasolla. Pystyimme vastaamaan sähkömarkkinoiden heilahteluihin erityisesti energiantuotantomme joustokyvyn ja voimalaitostemme erinomaisen käytettävyyden avulla”, Oulun Energian toimitusjohtaja Arto Sutinen toteaa.
Konsernin liikevaihto oli 286,5 (2023: 283,9) miljoonaa euroa ja liiketulos 50,8 (2023: 61,3) miljoonaa euroa. Tulosta heikensivät kustannusten nousu, sähkön markkinahinnan lasku ja viime vuodesta kasvaneet bruttoinvestoinnit, jotka olivat nyt 70,4 (2023: 60,0) miljoonaa euroa. Konsernin merkittävimmät kustannuserät olivat sähkön hankintakulut, voimalaitospolttoaineiden hankintakulut sekä henkilöstökulut. Myös voimalaitosten kunnossa- ja ylläpitokustannukset olivat kasvussa vuoden aikana.
Vuoden 2024 aikana sähkö- ja kaukolämpöverkko joutui koville pakkasten ja ulkopuolisten aiheuttamien kaivuuvahinkojen osalta, mutta toimitusvarmuus onnistuttiin säilyttämään silti kohtuullisen hyvällä tasolla. Keskimääräinen vikakeskeytysten aiheuttama keskeytysaika Oulun Energia Sähköverkko Oy:llä oli 14,8 (2023: 9,9) minuuttia ja ennakkoon suunniteltujen verkon rakentamiseen tai kunnossapitoon liittyvien keskeytysten aiheuttama keskeytysaika 2,4 (2023: 2,7) minuuttia asiakasta kohden. Kaukolämmön asiakkaat olivat ilman lämpöä jakelun häiriökeskeytysten vuoksi keskimäärin 0,08 (2023: 0,13) minuuttia ja suunniteltujen lämmönjakelun keskeytysten takia keskimäärin 2,6 (2023: 3) minuuttia.
Kasvua haettiin määrätietoisesti uusilla hankkeilla ja investoinneilla
Investoinnit liittyivät muun muassa uusiutuvaan energiaan ja kaukolämmön sähköistämiseen. Laanilan voimalaitoksen sähkökattila otettiin käyttöön, ja Toppilan voimalaitokselle päätettiin rakentaa uusi sähkökattila, mikä tuplaa sähköllä tuotetun kaukolämmön osuuden vuonna 2025. Lisäksi yhtiö aloitti 5 megawatin aurinkovoimapuiston rakentamisen Raaheen. Lisäksi toteutettiin suunnitellusti sähkö- ja kaukolämpöverkon investointi- ja kunnossapito-ohjelmia.
Oulun Energia edisti myös uusia kasvuhankkeita, kuten teollisen mittakaavan vedyn tuotantolaitoksen suunnittelua Oulun Laanilaan ja Suomen suurimman muovinkierrätyslaitoksen sekä biokomposiittilaitoksen vaiheittaista rakentamista Hyvinkäälle. Joulukuussa 2024 Kemin kaupunki päätti myydä Kemin Energia ja Vesi Oy:n osakekannasta 60 prosenttia Oulun Energialle, mikä mahdollistaa kaupan vahvistumisen jälkeen Perämerenkaaren alueen vihreän siirtymän kehityshankkeiden etenemisen.
“Investoinnit ovat tärkeä osa uutta strategiaamme, jonka keskiössä on voimakkaan kasvun hakeminen vihreästä siirtymästä. Tausta-ajurina energiajärjestelmän uudistamisessa ja kiertotalouden parantamisessa ovat EU:n ja Suomen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet; etenemme lineaaritaloudesta kohti kiertotalousyhteiskuntaa, jossa energia- ja kiertotalousjärjestelmää on uudistettava ja energiantuotannon päästöjä vähennettävä mahdollisimman nopeasti”, Arto Sutinen jatkaa.
Vastuullisuustyötä edistettiin monesta eri näkökulmasta
Vuoden aikana Oulun Energia panosti huoltovarmuuskriittisenä toimijana ennakoivaan turvallisuus- ja varautumistyöhön, ja henkilöstö osallistui useisiin valtakunnallisiin ja paikallisiin varautumisharjoituksiin.
Oulun Energialla on tavoitteena vähentää omaa hiilijalanjälkeään ja saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2024 uusiutuvien energialähteiden osuus kasvoi 77 prosenttiin ja turpeen käyttöä vähennettiin 58 prosenttia. Energiantuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat vuoden aikana 28 prosenttia ja kaukolämmön hiilidioksidin ominaispäästöt peräti 43 prosenttia, ollen 52 g CO2/kWh.
Oulun Energian hiilineutraalin lämpötuotteen Onnin asiakkaiden on mahdollista vaikuttaa yhtiön tekemään vastuullisuustyöhön. Vuonna 2024 asiakkaat valitsivat vastuullisuuskohteeksi monimuotoisen kosteikon rakentamisen, jonka yhtiö toteuttaa kesän 2025 aikana. Oulun Energian tytäryhtiö Turveruukki Oy puolestaan myi Ranualta kaksi entistä turvetuotannossa ollutta suoaluetta Luonnonperintösäätiölle, joka palauttaa alueille kosteikkoekosysteemin Suokeidas-hankkeessa yhdessä John Nurmisen Säätiön kanssa.
“Olen tyytyväinen aikaansaannoksiimme vuoden aikana. Meillä on hyvä tekemisen meininki ja rohkeutta uudistua. Tästä on hyvä jatkaa sellaisen huomisen rakentamista, josta tulevatkin sukupolvet voivat olla ylpeitä”.
